Firma projektowa Qua, z siedzibą w Bangkoku, zbudowała dom plażowy Kalim na wzgórzu. Rezydencję zlokalizowano na Phuket w Tajlandii.

Położenie pozwala delektować się właścicielom zachwycającym widokiem na zatokę Kalim.

Modny dom składa się z czterech sypialni, dużego salonu połączonego z jadalnią oraz z zakrzywionego basenu w stylu infinity, pozbawionego krawędzi.

 

 

Dwoma centralnymi punktami nieruchomości pozostają pionowy dziedziniec i wspomniany wyżej basen, usytuowany w miejscu pozwalającym podczas ablucji podziwiać niesamowity widok.

Basen bez krawędzi rozciąga się niemal na horyzont niczym gigantyczne okrągłe lustro, które odbija niebo i fenomenalnie wpisuje się w łagodny łuk zatoki.

Na dziedzincu znajdziemy schody, prowadzące użytkowników do części dziennej a także do niższego poziomu basenu.

Wyjątkowe, a zarazem trudne położenie domu Kalim zmusiło firmę Qua do opracowania projektu z podjazdem do najwyższego piętra.

 

 

Przed wszystkimi sypialniami na wyższych poziomach zainstalowano ogromne przesuwane bambusowe ekrany, które zapewniają cień, ochronę przed tropikalnym słońcem.

Wszystkie pomieszczenia mieszkalne znajdują się pomiędzy dwoma dużymi betonowymi ścianami.

Biorąc pod uwagę spektakularne widoki na zatokę, dom postawiono w orientacji na zachód, aby w pełni czerpać z zachodów słońca.

 

 

Beton, przeszlenia, fenomenalna lokalizacja i minimalistyczne, niezwykle wyrafinowane wnętrza tworzą unikalny dom. Jeden z ciekawszych w Tajlandii. Rekomendacja trendu.