Rodzinny dom Lochside o powierzchni 200 metrów kwadratowych to budynek z drewnianą elewacją, schowany za jeziorem w West Highlands w Szkocji. Zaprojektowany został przez architektów z Cambridge Haysom Ward Miller i otrzymał nagrodę RIBA w kategorii Dom Roku. Przychylność sędziów zyskał  ze względu na dbałość o detale projektu i realizację.

Struktura domu jest spójna z lokalną tradycją i kulturą, ale mimo to zawiera w sobie elementy odpowiadające trendom nowoczesnej architektury. Wykorzystanie drewnianych spadzistych dachów sprawia, że dyskretna sylwetka domu wybija się na tle bogatego i naturalnego szkockiego krajobrazu. Równocześnie dom integruje się z otoczeniem poprzez odpowiedni dobór materiałów budowlanych.

Dom został zaprojektowany tak, aby był całkowicie przyjazny dla środowiska. Większość konstrukcji wykonano z elementów prefabrykowanych, aby zminimalizować wpływ placu budowy na otaczające grunty. Trzy bryły tworzące jedność zbudowano z wysoce izolowanych paneli SIP. Budynek posiada własny system zaopatrzenia w wodę, instalację elektryczną oraz oczyszczalnię ścieków.

Elewację domu z modrzewia poddano zwęgleniu za pomocą tradycyjnej japońskiej techniki shou-sugi-ban, aby osiągnąć zarówno naturalnie zróżnicowaną kolorystykę, jak i zwiększoną wytrzymałość.

Wnętrze domu to minimalizm połączony z przytulnością. Pomieszczenia są oryginalne i przestronne, dzięki dużym przeszkleniom oraz za sprawą jasnego drewna, które znajduje się zarówno na podłogach, jak i na ścianach.

W rzeczywistości wszystkie składowe budynku to przykład nowoczesnego design, który łączy w sobie współczesną estetykę oraz lokalną tradycję, a także kluczowe wartości w zakresie zrównoważonego rozwoju.