Rezydencja „Campbell Street” w Collingwood w Australii to projekt architektów z DKO i SLAB. To dwie miejskie kamienice, będące przykładem kompaktowej architektury miejskiej. Przestrzeń życiowa rozłożona jest w nich pionowo, a nie jak w standardowych mieszkaniach – poziomo.

Dwa wypełnione światłem, pionowe mieszkania znajdują się na działce o powierzchni 76 metrów kwadratowych, a każde z nich składa się z sześciu poziomów, w tym piwnicy, garażu oraz tarasu na dachu. Fasada stworzona z ekranów z czarnego ażurowego metalu, tworzy niesamowicie ciekawą i interesującą formę architektoniczną.

Architekci przewidzieli obszerną stalowo-drewnianą klatkę schodową, która tworzy pionowy trzon mieszkań. Łączy ona poziomy mieszkania, umożliwiając łatwe poruszanie się między nimi, a także oświetla i wentyluje wnętrze. Twórcy zainspirowali się miejskim stylem przy wyborze palety materiałów i kolorów, stąd też czarna stal, surowy beton oraz jasne drewno, które znalazły się wewnątrz.

Kreatywne wykorzystanie różnych technik stolarskich sprawiło, że przestrzeń dopasowana została do potrzeb mieszkańców. Pomieszczenia kuchenne i mieszkalne zaprojektowano jako wielofunkcyjne. Sypialnie wyposażono w zintegrowane szafy oraz wydzieloną strefę do pracy lub nauki. Łazienki zostały oddzielone od klatki schodowej szklaną ścianą, a żaluzje o regulowanej transparentności na całej wysokości posłużyły do zachowania prywatności.

Ostatni poziom domu to taras na dachu, gdzie zainstalowano basen. Taras oferuje oszałamiające widoki na Collingwood i całą architekturę miasta, stając się miejscem na idealną miejską ucieczkę, szczególnie w ciepłe dni.

Wysokiej jakości materiały i detale, dopracowane szczegóły w obu mieszkaniach, chociaż są podobne, różnią się detalami.