Grzanki w jajku

Przygotowanie tej ciepłej przekąski zajmuje kilka minut i jest dziecinnie proste. Wystarczy roztrzepać jajko, namoczyć w nim kawałki pieczywa, a następnie – ułożyć je na patelni i podsmażyć na złoty kolor. To prosta, smaczna i pożywna przekąska na ciepło, którą można uraczyć swych gości w dowolnym momencie.

Tosty z pomidorową salsą

Jedzenie na imprezę może wyglądać pięknie – nawet w chwili, gdy składa się z prostych, doskonale znanych nam składników. Tak jest m.in. w przypadku tostów z pomidorową salsą. Do ich przygotowania wystarczy saszetka gotowego sosu sałatkowego (najlepiej ziołowo-paprykowego), kilka pełnoziarnistych tostów, pomidory, czerwona cebula oraz kolendra. Sos, połączony z wodą i paroma kropelkami oliwy, należy zmieszać z pokrojonymi w drobną kostkę warzywami, a następnie – ułożyć na upieczonych tostach. By poprawić wygląd takiej ciepłej kanapki, można wykorzystać zioła. Ich świeże, zielone listki będą się pięknie prezentować na mieszance pomidorów i cebulki.

Pomidory z mozzarellą

Kolejną szybką przystawką z pomidorami w roli głównej jest sałatka, składająca się z pomidorów i mozzarelli. Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić w plastry ser i pomidory, a następnie poukładać je naprzemiennie na półmisku. By przekąska taka zachwycała smakiem i wyglądem, należy ją polać sosem sałatkowym oraz ozdobić świeżymi ziołami – najlepiej listkami bazylii.

Wyborne, szybkie koreczki

Imprezowy stół bez koreczków? Trudno to sobie wyobrazić. Co zrobić, by w krótkim czasie przygotować taką przekąskę? Postawić na proste składniki, takie jak czerwone winogrona, dowolny ser pleśniowy i orzechy włoskie. Winogrona i orzechy kroimy na połówki, ser w kosteczki, nadziewamy na wykałaczkę - i gotowe.

Szparagi w cieście francuskim

A może warto zaskoczyć swych gości mniej znaną przekąską? Szybkie w przygotowaniu i wspaniałe w smaku będą szparagi, podane we francuskim cieście. Jak przygotować taki przysmak? Wystarczy kilka szparagów, obgotowanych w wodzie, oraz gotowe ciasto francuskie, w które szparagi zostaną zawinięte. Dobrze, by ciasto otaczało tylko środkową część szparagów. Takie paluszki wystarczy włożyć na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni, a następnie – podać gościom.

Roladki z tortilli

Na imprezowym stole powinny się też pojawić roladki. Dzięki gotowym plackom tortilli, ich przygotowanie nie zajmie nam zbyt wiele czasu. Wystarczy taki placek rozłożyć, posmarować hummusem, posypać ulubionymi warzywami, zawinąć w wałek i pokroić na mniejsze kawałki. By roladki takie utrzymały swój wygląd, warto zastosować wykałaczki.

Nie trzeba wielkich pieniędzy oraz mnóstwa czasu, by przygotować w swym domu wspaniałą imprezę. Szybkie, proste, a jednocześnie wspaniale przekąski sprawią, że nasi goście będą zachwyceni, a my – dumni z udanego przyjęcia.