Połączenie ginu z tonikiem jest jednym z najbardziej popularnych w świecie alkoholowych koktajli. Nie jest to jednak jego jedyne zastosowanie, ponieważ, dzięki swojemu gorzkawemu posmakowi, jest doskonałym balansem dla wielu słodkich czy kwaśnych napojów. Przekonaj się, czytając niniejszy artykuł.

Co to jest gin i jaka jest jego historia?

Jest to wódka aromatyzowana jagodami jałowca z dodatkiem ziół oraz przypraw, do którego wyrobu potrzebny jest spirytus o mocy aż 96%. Najbardziej prawdopodobna wersja wyjaśniająca jego pochodzenie mówi o tym, że gin wywodzi się od trunków wytwarzanych w średniowieczu, kiedy to używano go głównie w celach leczniczych, między innymi do likwidowania niestrawności.

Najczęściej posiada przynajmniej 40% zawartości alkoholu i bardzo popularny jest przede wszystkim w Holandii, choć swoich zwolenników ma na całym świecie. Dziś głównie jest składnikiem drinków, w których często łączy się go z cytrusami lub innymi kwaśnymi owocami, tworząc niezwykle orzeźwiający i smaczny napój.

Z czego robi się gin?

- Znany on jest ze swojego gorzkawego, cierpkiego posmaku, za który odpowiedzialne są jagody jałowca, które są jego charakterystycznym składnikiem. Zioła i przyprawy używane do jego produkcji również przyczyniają się do jego interesującego i nieoczywistego smaku – dowiadujemy się od pracownika sklepu z alkoholami Krest, gdzie można nabyć specjalnie wyselekcjonowany gin.

Prawo jednak nie ustala, z czego zrobiony ma być spirytus potrzebny do produkcji ginu – decyduje więc o tym twórca danej pozycji i mogą to być kukurydza, jęczmień, żyto, winogrona i wiele innych. Sprawia to, że jest to trunek, który często bywa naprawdę bardzo zróżnicowany w obrębie swojego gatunku, co sprzyja eksperymentom degustacyjnym.

Rodzaje ginu

Gin doskonale łączy się z owocami

Trunek ten podzielić można na kilka głównych kategorii, w zależności od jego zawartości alkoholowej oraz smaku i aromatu, którym się charakteryzuje. Tym sposobem w London Dry Gin dostrzeżemy mocne nuty cytrusowe, a jego moc to 45%, natomiast Old Tom Gin jest słodzony i był bardzo popularny w Anglii w XVII wieku. Smak ginu typu Playmouth z kolei jest o wiele bardziej wielowarstwowy i głęboki, a aromat silniejszy, Genever jest najsłodszy z nich oraz odznacza się niewielką mocą. Ciekawą odmianą jest także różowy gin, który jest połączeniem tego jałowcowego trunku z czerwonymi owocami, takimi jak truskawki, maliny czy porzeczki. Ta pozycja świetnie nadaje się do delikatnych, wakacyjnych drinków.

Z czym pić gin?

Gin z tonikiem

Dodatkiem do tego alkoholu, który od razu nasuwa się na myśl, jest oczywiście sławny tonik – faktycznie jest to bardzo zgrany duet, który nie bez przyczyny jest tak popularny! Do tego drinku możemy dodać kostki lodu, kawałek cytryny lub limonki oraz miętę, by jeszcze bardziej wzbogacić smak naszego koktajlu.

Nie musimy jednak ograniczać się tylko do tej jednej opcji, ponieważ gin smakuje fantastycznie również z dodatkiem wina musującego (jego rodzaj zależny od osobistych preferencji), syropu cukrowego oraz niewielkiej ilości gazowanej wody. Warto także zapoznać się z tym, co naszemu podniebieniu ma on do zaoferowania w czystej postaci – dla wielu trunek ten może okazać się zbyt wytrawny, jednakże posiada on również szerokie grono miłośników.